Ben jij iemand die eindeloos dingen kan blijven bedenken of overdenken en het vervolgens lastig vindt om in actie te komen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen hebben de gewoonte om in hun hoofd te blijven zitten. De gedachten die voorbijkomen kunnen bijvoorbeeld gaan over de dingen die je eigenlijk graag zou willen doen of waar je van droomt. Maar ze kunnen ook gaan over dagelijkse dingen, situaties, over jezelf of over de dingen die je wel of niet in je leven hebt. Wil jij weten hoe je jezelf kunt leren om minder te denken en meer te doen? In dit artikel vind je 8 tips.
Het blijven ronddwalen in gedachten is iets wat veel mensen zullen herkennen. Het denken en vervolgens niet overgaan tot actie kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak heeft het iets te maken met angst. Gedachten of ideeën in je hoofd laten zitten, is immers veiliger dan er daadwerkelijk iets mee doen. Dat die ‘veiligheid’ je vervolgens tegenhoudt om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen, is een vervelend gevolg.
Verschillende soorten gedachten
Als we het hebben over ‘denken’ dan kan dat over verschillende soorten gedachten gaan. Zoals eerder al even genoemd kunnen dit soort gedachten gaan over zaken waar je mee te maken hebt in je dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld een baan die je niet leuk vindt, financiële zorgen, een relatie die niet lekker loopt of andere problemen waar je tegenaan loopt.
Andere gedachten kunnen gedachten zijn die mensen hebben die graag iets zouden willen ondernemen of doen en dat van A tot Z uitwerken in hun hoofd. Bijvoorbeeld iemand die een eigen onderneming zou willen starten of graag een boek zou willen schrijven, maar niet verder komt dan daarover nadenken.
Denken kun je eindeloos blijven doen
Iets overdenken is in de meeste gevallen helemaal geen slecht idee, het kan ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid. Maar wanneer het zo is dat je blijft hangen in het denken en vervolgens niet overgaat tot actie, dan vormt het denken wél een probleem. Ditzelfde geldt uiteraard voor mensen die piekeren en nadenken over alle dingen waar ze op dit moment mee te maken hebben, waardoor ze zich druk maken en/of stress ervaren.
Te veel over dingen nadenken kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt of je overdag niet kunt concentreren op de dingen die je zou moeten doen. In dit soort gevallen hebben de gedachten de neiging om continu in dezelfde rondjes te blijven draaien, zonder dat er een oplossing komt. Dan vormt denken een probleem, want in rondjes denken kun je eindeloos blijven doen.
Stop met denken, start met doen
Hoewel het veilig lijkt om in je hoofd te blijven zitten, is dat het natuurlijk eigenlijk niet. Alleen maar nadenken over dingen en daar vervolgens niets mee doen, zorgt er namelijk alleen maar voor dat je die gedachten in stand houdt, zonder dat er iets verandert. Tijd om in actie te komen dus. Maar hoe doe je dat? Hieronder een aantal tips.
1. Maak gedachten overzichtelijk
Een goede manier om gedachten overzichtelijk te maken, is door ze op te schrijven. Hierdoor kun je letterlijk zien wat voor gedachten er nou eigenlijk door je hoofd gaan en krijg je een duidelijker inzicht in hoe je gedachten verlopen. Daarnaast helpt het opschrijven van gedachten bij het creëren van ruimte en rust in je hoofd.
Door je gedachten op te schrijven, kan het daarnaast makkelijker zijn om een oplossing te vinden voor het probleem of de situatie die je zo bezighoudt. Dit omdat je letterlijk voor je ziet waar je gedachten heen gaan en waar je nu eigenlijk precies tegenaan loopt.
2. Doorbreek je gedachtenpatroon
Het grootste probleem van mensen die veel denken, is dat ze vaak in cirkels gaan denken. Ik wil dit, maar dat kan niet want dat, dus moet ik zo, maar zo ben ik niet gelukkig, want ik wil dit, maar dat kan niet want dat, dus…
Als je eenmaal vast zit in zo’n cirkel, dan kan het erg lastig zijn om daaruit te komen. Het eerste wat in deze situatie belangrijk is, is dat je ervan bewust bent dát je het doet. Dus op het moment dat je in cirkels aan het denken bent, is het de bedoeling dat je dat erkent. Op het moment dat je iets erkent, kun je er namelijk iets aan doen.
Omdat het denken in cirkels iets is wat in je eentje lastig te doorbreken is, is het slim om er eens met iemand anders over te praten. Die persoon kan wellicht een frisse blik op jouw gedachten of problemen werpen en je inzichten verschaffen waarmee je verder kunt. Ook het lezen van boeken over denken en piekeren kunnen je inzichten opleveren waarmee je vooruit kunt.
Niet overgaan tot actie heeft in veel gevallen te maken met angst. Zoals eerder al genoemd, is het namelijk veilig om in je hoofd te blijven zitten en toch een beetje eng om gedachten om te zetten in handelingen.
Als jij ook iemand bent die het eng vindt om iets te gaan doen, dan kun je er eens over nadenken waarom je dat nou eigenlijk zo eng vindt. Het niet in actie komen is namelijk een gevolg van die angst. Dus als je dat graag wilt veranderen, is het slim om de oorzaak te achterhalen en die aan te pakken.
Oorzaken die denkers kunnen tegenhouden om iets te gaan doen, zijn onder andere:
De angst om te falen.
De angst om een verkeerde keuze te maken.
De angst dat jij of jouw idee niet goed genoeg is.
De angst om controle te verliezen of om los te laten.
De angst om succes te hebben.
4. Angst houdt je tegen
Angsten zijn in sommige gevallen heel nuttig, omdat ze je uit gevaarlijke situaties kunnen houden. Maar wanneer angst ervoor zorgt dat je niet durft te gaan doen wat je wilt, dan is het iets wat je tegenhoudt en is de angst dus alles behalve nuttig. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om angsten aan te pakken.
Erken de angst
Veel mensen hebben de neiging om angsten weg te duwen, om er niet naar te kijken, om ervoor weg te vluchten. Op zich is dat best logisch, maar hiermee los je het probleem niet op. In plaats van je angst weg te stoppen of te zeggen dat die angst er niet mag zijn, is het beter om de angst te erkennen.
Door de angst aan te kijken en te beseffen waarom die angst er is en waar die vandaan komt, kun je er iets mee. Zo is de angst onder ogen zien een manier om de angst kleiner te maken en kun je zien wat die angst nu eigenlijk met jou doet. Vervolgens kun je besluiten om je angst met je mee te nemen in plaats van je erdoor tegen te laten houden, omdat die angst je niet meer verlamt. Dan kun je zeggen: ‘Ik ga dit doen, ondanks dat ik het eng vind.’ In plaats van: ‘Ik vind het eng, dus ik doe het niet.’
Zoek hulp als je dat nodig hebt
Zijn jouw angsten zó heftig dat het je niet lukt om er zelf uit te komen? Dan kan het een goed idee zijn om daar hulp bij te vragen. Bezoek bijvoorbeeld eens je huisarts om hierover te praten, zodat er gekeken kan worden naar welke vorm van hulp bij jou zou passen. Of neem eens contact op met een coach die je hierbij verder zou kunnen helpen. Want het is echt zonde als je de dingen die je het allerliefst zou willen doen laat omdat je het niet durft.
5. Vallen mag, zolang je maar opstaat
Niemand die succesvol is, heeft nooit fouten gemaakt. De meeste succesvolle mensen zijn meerdere keren onderuitgegaan en zijn in verschillende valkuilen gevallen, voordat ze de top bereikten. Is dat erg? Nee. Want juist het vallen heeft hen gebracht waar ze nu zijn.
Probeer de gedachte dat het gelijk goed moet en dat je niet mag falen dus los te laten. De enige mensen die nooit falen, zijn de mensen die nooit iets proberen. En het probleem in dat geval is dat als je niets probeert, dat je dan ook niets zult bereiken. Dat is eigenlijk het grootste falen.
De keuze is dus aan jou. Blijf je in je hoofd ronddwalen, omdat je bang bent dat je zult falen als je actie onderneemt? Of neem je de keren dat je zult struikelen voor lief, omdat je wilt doen wat je graag wilt doen?
Een goede manier om jezelf te motiveren om in actie te komen, is door dingen te kijken, luisteren of lezen die jou inspireren. Dit kan van alles zijn. Luister bijvoorbeeld naar een podcast over ondernemen. Lees een succesverhaal van iemand die een sprong in het diepe nam. Of kijk naar een TED Talk van iemand die jou inspireert of van wie je kunt leren.
Op het moment dat je geïnspireerd raakt, heb je meer (positieve) energie om zelf in actie te komen. Daarnaast kunnen dit soort dingen ervoor zorgen dat je meer in jezelf en je eigen doelen gaat geloven, omdat ze je laten zien dat niets onmogelijk is.
7. Omdenken
Omdenken kan je helpen om de problemen te tackelen waar je op dit moment tegenaan loopt. Door de dingen anders te bekijken, kun je ze mogelijk makkelijker maken voor jezelf. Want tja, je kunt de dingen zo moeilijk maken als je zelf wilt.
Dus in plaats van moeilijkheden of problemen te zien, zou je ze uitdagingen of kansen kunnen noemen. En gedachten als ‘Wat als het niet lukt?’ zou je om kunnen vormen tot ‘Maar wat nou als het wel lukt?’ Dat lijkt misschien nutteloos of misschien voel je nu vooral weerstand, maar je kunt het altijd proberen toch? Door je brein te trainen om positiever naar gedachten te kijken, kun je jezelf motiveren om in actie te komen.
Als je graag in actie wilt komen, in plaats van dat je eindeloos in je gedachten blijft hangen, dan zal er een punt moeten komen waarop je daadwerkelijk iets gaat doen. Dat is misschien spannend, maar uiteindelijk zal die actie ervoor zorgen dat je iets bereikt of krijgt wat je graag wilt. Bijvoorbeeld die nieuwe baan, of die eigen onderneming, of een relatie waar je gelukkig van wordt.
Dus zet die eerste stap. Ga ervoor. Doe wat nodig is om jezelf uit je hoofd te halen en in beweging te brengen. Want je verdient het om te doen wat je wilt, om te zijn wie je wilt en om te bereiken wat je wilt.
Minder denken, meer doen
Met alleen maar denken en niet doen, kom je uiteindelijk nergens. Met de tips in dit artikel heb je handvatten gekregen om jezelf te motiveren om in actie te komen en je niet tegen te laten houden door angst. Lukt het je niet om zelf in actie te komen, dan kan het slim zijn om daar ondersteuning bij te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan met je huisarts of een coach benaderen die jou hierbij kan ondersteunen. Wandelcoaching kan in dit geval bijvoorbeeld bijzonder effectief zijn, omdat je daarbij letterlijk in beweging komt.
Bij Project Zelfkun je terecht voor onder andere wandelcoaching en Life coaching in Noord-Holland (regio Alkmaar, Hoorn, Medemblik). Woon je niet in Noord-Holland? Dan zou je via e-coaching online begeleiding kunnen ontvangen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkNee
Van denken naar doen – 8 tips om in actie te komen
Ben jij iemand die eindeloos dingen kan blijven bedenken of overdenken en het vervolgens lastig vindt om in actie te komen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen hebben de gewoonte om in hun hoofd te blijven zitten. De gedachten die voorbijkomen kunnen bijvoorbeeld gaan over de dingen die je eigenlijk graag zou willen doen of waar je van droomt. Maar ze kunnen ook gaan over dagelijkse dingen, situaties, over jezelf of over de dingen die je wel of niet in je leven hebt. Wil jij weten hoe je jezelf kunt leren om minder te denken en meer te doen? In dit artikel vind je 8 tips.
Wat lees je in dit artikel?
Denken, denken, denken
Het blijven ronddwalen in gedachten is iets wat veel mensen zullen herkennen. Het denken en vervolgens niet overgaan tot actie kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak heeft het iets te maken met angst. Gedachten of ideeën in je hoofd laten zitten, is immers veiliger dan er daadwerkelijk iets mee doen. Dat die ‘veiligheid’ je vervolgens tegenhoudt om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen, is een vervelend gevolg.
Verschillende soorten gedachten
Als we het hebben over ‘denken’ dan kan dat over verschillende soorten gedachten gaan. Zoals eerder al even genoemd kunnen dit soort gedachten gaan over zaken waar je mee te maken hebt in je dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld een baan die je niet leuk vindt, financiële zorgen, een relatie die niet lekker loopt of andere problemen waar je tegenaan loopt.
Andere gedachten kunnen gedachten zijn die mensen hebben die graag iets zouden willen ondernemen of doen en dat van A tot Z uitwerken in hun hoofd. Bijvoorbeeld iemand die een eigen onderneming zou willen starten of graag een boek zou willen schrijven, maar niet verder komt dan daarover nadenken.
Denken kun je eindeloos blijven doen
Iets overdenken is in de meeste gevallen helemaal geen slecht idee, het kan ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid. Maar wanneer het zo is dat je blijft hangen in het denken en vervolgens niet overgaat tot actie, dan vormt het denken wél een probleem. Ditzelfde geldt uiteraard voor mensen die piekeren en nadenken over alle dingen waar ze op dit moment mee te maken hebben, waardoor ze zich druk maken en/of stress ervaren.
Te veel over dingen nadenken kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt of je overdag niet kunt concentreren op de dingen die je zou moeten doen. In dit soort gevallen hebben de gedachten de neiging om continu in dezelfde rondjes te blijven draaien, zonder dat er een oplossing komt. Dan vormt denken een probleem, want in rondjes denken kun je eindeloos blijven doen.
Stop met denken, start met doen
Hoewel het veilig lijkt om in je hoofd te blijven zitten, is dat het natuurlijk eigenlijk niet. Alleen maar nadenken over dingen en daar vervolgens niets mee doen, zorgt er namelijk alleen maar voor dat je die gedachten in stand houdt, zonder dat er iets verandert. Tijd om in actie te komen dus. Maar hoe doe je dat? Hieronder een aantal tips.
1. Maak gedachten overzichtelijk
Een goede manier om gedachten overzichtelijk te maken, is door ze op te schrijven. Hierdoor kun je letterlijk zien wat voor gedachten er nou eigenlijk door je hoofd gaan en krijg je een duidelijker inzicht in hoe je gedachten verlopen. Daarnaast helpt het opschrijven van gedachten bij het creëren van ruimte en rust in je hoofd.
Door je gedachten op te schrijven, kan het daarnaast makkelijker zijn om een oplossing te vinden voor het probleem of de situatie die je zo bezighoudt. Dit omdat je letterlijk voor je ziet waar je gedachten heen gaan en waar je nu eigenlijk precies tegenaan loopt.
2. Doorbreek je gedachtenpatroon
Het grootste probleem van mensen die veel denken, is dat ze vaak in cirkels gaan denken. Ik wil dit, maar dat kan niet want dat, dus moet ik zo, maar zo ben ik niet gelukkig, want ik wil dit, maar dat kan niet want dat, dus…
Als je eenmaal vast zit in zo’n cirkel, dan kan het erg lastig zijn om daaruit te komen. Het eerste wat in deze situatie belangrijk is, is dat je ervan bewust bent dát je het doet. Dus op het moment dat je in cirkels aan het denken bent, is het de bedoeling dat je dat erkent. Op het moment dat je iets erkent, kun je er namelijk iets aan doen.
Omdat het denken in cirkels iets is wat in je eentje lastig te doorbreken is, is het slim om er eens met iemand anders over te praten. Die persoon kan wellicht een frisse blik op jouw gedachten of problemen werpen en je inzichten verschaffen waarmee je verder kunt. Ook het lezen van boeken over denken en piekeren kunnen je inzichten opleveren waarmee je vooruit kunt.
Tip: Is piekeren iets wat je veel doet en wil je daarmee stoppen? Lees dan ook: Stoppen met piekeren – 9 tips tegen piekeren.
3. Probeer te achterhalen waar je bang voor bent
Niet overgaan tot actie heeft in veel gevallen te maken met angst. Zoals eerder al genoemd, is het namelijk veilig om in je hoofd te blijven zitten en toch een beetje eng om gedachten om te zetten in handelingen.
Als jij ook iemand bent die het eng vindt om iets te gaan doen, dan kun je er eens over nadenken waarom je dat nou eigenlijk zo eng vindt. Het niet in actie komen is namelijk een gevolg van die angst. Dus als je dat graag wilt veranderen, is het slim om de oorzaak te achterhalen en die aan te pakken.
Oorzaken die denkers kunnen tegenhouden om iets te gaan doen, zijn onder andere:
4. Angst houdt je tegen
Angsten zijn in sommige gevallen heel nuttig, omdat ze je uit gevaarlijke situaties kunnen houden. Maar wanneer angst ervoor zorgt dat je niet durft te gaan doen wat je wilt, dan is het iets wat je tegenhoudt en is de angst dus alles behalve nuttig. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om angsten aan te pakken.
Erken de angst
Veel mensen hebben de neiging om angsten weg te duwen, om er niet naar te kijken, om ervoor weg te vluchten. Op zich is dat best logisch, maar hiermee los je het probleem niet op. In plaats van je angst weg te stoppen of te zeggen dat die angst er niet mag zijn, is het beter om de angst te erkennen.
Door de angst aan te kijken en te beseffen waarom die angst er is en waar die vandaan komt, kun je er iets mee. Zo is de angst onder ogen zien een manier om de angst kleiner te maken en kun je zien wat die angst nu eigenlijk met jou doet. Vervolgens kun je besluiten om je angst met je mee te nemen in plaats van je erdoor tegen te laten houden, omdat die angst je niet meer verlamt. Dan kun je zeggen: ‘Ik ga dit doen, ondanks dat ik het eng vind.’ In plaats van: ‘Ik vind het eng, dus ik doe het niet.’
Zoek hulp als je dat nodig hebt
Zijn jouw angsten zó heftig dat het je niet lukt om er zelf uit te komen? Dan kan het een goed idee zijn om daar hulp bij te vragen. Bezoek bijvoorbeeld eens je huisarts om hierover te praten, zodat er gekeken kan worden naar welke vorm van hulp bij jou zou passen. Of neem eens contact op met een coach die je hierbij verder zou kunnen helpen. Want het is echt zonde als je de dingen die je het allerliefst zou willen doen laat omdat je het niet durft.
5. Vallen mag, zolang je maar opstaat
Niemand die succesvol is, heeft nooit fouten gemaakt. De meeste succesvolle mensen zijn meerdere keren onderuitgegaan en zijn in verschillende valkuilen gevallen, voordat ze de top bereikten. Is dat erg? Nee. Want juist het vallen heeft hen gebracht waar ze nu zijn.
Probeer de gedachte dat het gelijk goed moet en dat je niet mag falen dus los te laten. De enige mensen die nooit falen, zijn de mensen die nooit iets proberen. En het probleem in dat geval is dat als je niets probeert, dat je dan ook niets zult bereiken. Dat is eigenlijk het grootste falen.
De keuze is dus aan jou. Blijf je in je hoofd ronddwalen, omdat je bang bent dat je zult falen als je actie onderneemt? Of neem je de keren dat je zult struikelen voor lief, omdat je wilt doen wat je graag wilt doen?
Tip: Heb je last van faalangst? Lees dan ook: Omgaan met faalangst – 7 tips bij faalangst.
6. Laat je inspireren
Een goede manier om jezelf te motiveren om in actie te komen, is door dingen te kijken, luisteren of lezen die jou inspireren. Dit kan van alles zijn. Luister bijvoorbeeld naar een podcast over ondernemen. Lees een succesverhaal van iemand die een sprong in het diepe nam. Of kijk naar een TED Talk van iemand die jou inspireert of van wie je kunt leren.
Op het moment dat je geïnspireerd raakt, heb je meer (positieve) energie om zelf in actie te komen. Daarnaast kunnen dit soort dingen ervoor zorgen dat je meer in jezelf en je eigen doelen gaat geloven, omdat ze je laten zien dat niets onmogelijk is.
7. Omdenken
Omdenken kan je helpen om de problemen te tackelen waar je op dit moment tegenaan loopt. Door de dingen anders te bekijken, kun je ze mogelijk makkelijker maken voor jezelf. Want tja, je kunt de dingen zo moeilijk maken als je zelf wilt.
Dus in plaats van moeilijkheden of problemen te zien, zou je ze uitdagingen of kansen kunnen noemen. En gedachten als ‘Wat als het niet lukt?’ zou je om kunnen vormen tot ‘Maar wat nou als het wel lukt?’ Dat lijkt misschien nutteloos of misschien voel je nu vooral weerstand, maar je kunt het altijd proberen toch? Door je brein te trainen om positiever naar gedachten te kijken, kun je jezelf motiveren om in actie te komen.
Tip: Ben je op zoek naar meer tips om positiever te denken? Lees dan ook: Positief denken – 10 tips om positiever te denken
8. En nu doen
Als je graag in actie wilt komen, in plaats van dat je eindeloos in je gedachten blijft hangen, dan zal er een punt moeten komen waarop je daadwerkelijk iets gaat doen. Dat is misschien spannend, maar uiteindelijk zal die actie ervoor zorgen dat je iets bereikt of krijgt wat je graag wilt. Bijvoorbeeld die nieuwe baan, of die eigen onderneming, of een relatie waar je gelukkig van wordt.
Dus zet die eerste stap. Ga ervoor. Doe wat nodig is om jezelf uit je hoofd te halen en in beweging te brengen. Want je verdient het om te doen wat je wilt, om te zijn wie je wilt en om te bereiken wat je wilt.
Minder denken, meer doen
Met alleen maar denken en niet doen, kom je uiteindelijk nergens. Met de tips in dit artikel heb je handvatten gekregen om jezelf te motiveren om in actie te komen en je niet tegen te laten houden door angst. Lukt het je niet om zelf in actie te komen, dan kan het slim zijn om daar ondersteuning bij te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan met je huisarts of een coach benaderen die jou hierbij kan ondersteunen. Wandelcoaching kan in dit geval bijvoorbeeld bijzonder effectief zijn, omdat je daarbij letterlijk in beweging komt.
Bij Project Zelf kun je terecht voor onder andere wandelcoaching en Life coaching in Noord-Holland (regio Alkmaar, Hoorn, Medemblik). Woon je niet in Noord-Holland? Dan zou je via e-coaching online begeleiding kunnen ontvangen.
Wil je vandaag nog in actie komen? Vraag dan snel een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.
Misschien vind je dit ook interessant: