Ben jij iemand die altijd klaarstaat voor anderen? Iemand die eigenlijk net iets té lief is en het lastig vindt om nee te zeggen, ook als je achteraf baalt dat je toch ja hebt gezegd? Praat je regelmatig met mensen mee, doe je grote moeite om conflicten te vermijden en zet je je eigen gevoelens daarvoor aan de kant? Dan is de kans aanwezig dat je een people pleaser bent. Wil je weten hoe je kunt stoppen met people pleasing en hoe je je eigen belangen op de eerste plaatst kunt leren zetten? In dit artikel lees je er alles over.


Wat lees je in dit artikel?


People pleasing, wat is dat?

Natuurlijk zijn behulpzaamheid en vriendelijkheid fijne eigenschappen om te bezitten. Het maakt je een goede vriend, een leuke buur en fijne partner. Maar wanneer die eigenschappen ervoor zorgen dat je jezelf continu aan de kant zet voor anderen, dan kan dat een probleem zijn. Vooral als je geen nee durft te zeggen, omdat je bang bent om mensen teleur te stellen of boos te maken. Een people pleaser is iemand die dat laatste doet. Iemand die zichzelf vaak op de laatste plaats zet, omdat ze bang zijn dat anderen hen anders niet meer aardig zullen vinden.


Ben ik een people pleaser?

Er is een verschil tussen iemand die graag helpt, flexibel is en voor anderen klaarstaat en een people pleaser. Iemand die graag helpt en voor anderen klaarstaat, heeft doorgaans geen moeite om nee te zeggen als het een keer niet zo goed uitkomt of als die persoon geen zin heeft. Daarnaast vindt die persoon het doorgaans niet lastig om iemand tegen te spreken of diens mening te uiten als die verschilt van die van iemand anders.

Een people pleaser vindt die dingen daarentegen juist ontzettend lastig. Want wat als je nee zegt of aangeeft het niet met iemand eens te zijn en die persoon vindt je daarna niet meer aardig? Een people pleaser verwart het pleasen van mensen met vriendelijkheid. Ze vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen, omdat ze niet egoïstisch willen zijn. En staan altijd voor anderen klaar, omdat ze een goed mens willen zijn, terwijl daar regelmatig misbruik van wordt gemaakt.


7 dingen die people pleasers doen

People pleasing is een lastig probleem, dat op zich redelijk gemakkelijk te herkennen is. Hieronder bespreken we 7 dingen waaruit je kunt afleiden of je een pleaser bent.

1. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen

Als iemand je iets vraagt zeg je eigenlijk nooit nee, ook niet als je het helemaal niet wilt. Je zegt ja en komt die afspraak vervolgens ook na. Of je zegt ja en verzint later een smoes om eronderuit te komen.

2. Je hebt bevestiging van anderen nodig

Iedereen vindt het fijn om complimenten te krijgen of om te horen dat ze iets goed hebben gedaan of ergens goed in zijn. People pleasers hebben die bevestiging van anderen echter echt nodig. Als jouw gevoel van zelfwaarde afhangt van de complimenten van anderen, dan is de kans aanwezig dat je een people pleaser bent.

3. Je probeert conflicten uit de weg te gaan

Veel mensen starten liever geen conflict. Maar er alles aan doen om conflicten uit de weg te gaan, is iets heel anders. Als je conflicten uit de weg wilt gaan, betekent dat dat je je eigen gevoelens, overtuigingen en mening aan de kant schuift en daar niet voor durft op te komen.

4. Je geeft het niet toe als iemand je kwetst

Ontkennen of verbergen dat je je gekwetst, boos of teleurgesteld voelt, zelfs als je daar enorm last van hebt, is een teken dat je jouw gevoelens aan de kant schuift voor iemand anders. Natuurlijk is het geen ramp als je dit af en toe doet, omdat je geen zin hebt in ruzie of gedoe, maar als dit iets is wat je structureel doet, omdat je bang bent dat de ander je anders af zal wijzen, dan vormt dit natuurlijk wél een probleem.

5. Je doet alsof je het met anderen eens bent

Ben jij iemand die het haast altijd eens zegt te zijn met een ander, ook als dat eigenlijk niet zo is? Dan is de kans groot dat je een people pleaser bent. Waarom geef je niet aan dat je het niet met iemand eens bent? Is dat omdat je bang bent dat die persoon je dan niet meer aardig zal vinden?

6. Je hebt het gevoel dat andermans gemoedstoestand jouw verantwoordelijkheid is

Doe jij er alles aan om een ander gelukkig en vrolijk te houden/krijgen, ook als dat betekent dat je dingen moet doen die je eigenlijk niet wilt? Dan is de kans groot dat je een people pleaser bent. Natuurlijk is het goed om je te realiseren dat dat wat je doet en zegt invloed kan hebben op iemands gemoedstoestand, maar het idee hebben dat jij verantwoordelijk bent voor hoe iemand zich voelt, is iets totaal anders.

7. Je zegt vaak sorry

Mensen die er alles aan doen om andere mensen te pleasen, hebben vaak te maken met een schuldgevoel. Ze voelen zich schuldig als ze voor zichzelf kiezen, of zijn bang dat anderen hen iets kwalijk nemen. Dat resulteert erin dat people pleasers heel vaak sorry zeggen voor dingen waar ze helemaal geen excuses voor hoeven te maken.

Herken jij jezelf in bovenstaande punten? Dan is er een kans dat je aan people pleasing doet.


Waar komt people pleasing vandaan?

People pleasing heeft vaak een dieperliggende reden. Mensen die alles doen om anderen blij te houden, ook als dat ten koste van henzelf gaat, hebben vaak een lager zelfbeeld en minder zelfvertrouwen. Waar dat lagere zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt, is uiteraard per persoon verschillend. Het kan interessant zijn om te bekijken waar de oorzaak in jouw geval ligt, zodat je begrijpt waarom je doet wat je doet. Toch is het achterhalen van die oorzaak niet per se nodig om te stoppen met people pleasing.

Tip: Heb jij weinig zelfvertrouwen? Lees dan ook: Zelfvertrouwen vergroten – 10 tips voor zelfvertrouwen.


Hoe kun je stoppen met people pleasing?

Stoppen met people pleasing draait eigenlijk om één ding: je eigen belangen voorop durven zetten. Dat betekent dat je moet leren om nee te zeggen als je iets niet wilt, dat je het leert aan te geven als je het ergens niet mee eens bent en dat je leert om voor jezelf op te komen als iemand iets zegt of doet wat jij vervelend vindt. Als je je leven lang al een pleaser bent, kan het ontzettend lastig zijn om dat af te leren. Lastig, maar zeker niet onmogelijk. Hieronder vind je een aantal tips om nee te leren zeggen en om voor jezelf op te leren komen.

1. Ga na hoe het voelt om te pleasen

Hoe vaak heb jij al ja tegen iets gezegd terwijl je dat eigenlijk niet wilde? Ga eens na hoe je je op dat soort momenten voelde. Waarschijnlijk kom je dan tot de conclusie dat het ja zeggen op dingen die je niet wilde doen, je eigenlijk helemaal geen goed gevoel opleverde. Misschien had je stress, omdat je manieren probeerde te vinden om eronderuit te komen? Misschien had je eigenlijk iets voor jezelf willen doen, maar heb je dat aan de kant gezet? Of misschien baalde je eigenlijk wel van jezelf omdat je niet gewoon eerlijk was?

2. Bepaal wat jij wilt en wat voor jou goed voelt

Door te bepalen wat jij wilt en wat voor jou goed voelt, is het makkelijker om jezelf voorop te zetten. Vraagt iemand iets van je wat je om wat voor reden dan ook niet wilt doen, dan hoef je dat niet te doen. Je moet namelijk helemaal niets. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het voeren van gesprekken met iemand. Je mag gewoon voor jezelf opkomen of aangeven dat je het ergens niet mee eens bent.

Probeer hier ook eens kritisch te kijken naar de mensen die je graag wilt pleasen. Waarom is dat? Hebben die mensen jou ooit gekwetst? Kijk je tegen die mensen op? Geven ze jou het gevoel dat je niet goed genoeg bent op het moment dat je niet doet wat zij willen? Zodra je weet waarom je bij bepaalde mensen meer de neiging hebt om ze te pleasen dan bij anderen, kun je daar iets aan doen.

Probeer om alleen energie te steken in dingen en relaties die voor jou goed voelen. Zo voorkom je dat je jezelf rot voelt omdat je anderen over je grenzen hebt laten gaan en zorg je ervoor dat je oprecht bent en blijft.

Tip: Vind jij het moeilijk om voor jezelf te kiezen? Lees dan ook: Voor jezelf kiezen – 8 tips om jezelf voorop te plaatsen.

3. Zeg eens nee

Als je wilt stoppen met people pleasen, is het heel belangrijk dat je nee leert zeggen. Als je dat niet gewend bent, dan kan het ontzettend lastig zijn om dat ineens wel te gaan doen. Begin daarom eens met nee zeggen tegen iets kleins. Het liefst zonder er ‘sorry’ aan toe te voegen, want je hoeft geen enkel excuus te maken. Onthoud hierbij dat eerlijkheid belangrijk is. Je kunt beter eerlijk zeggen dat je iets niet wilt, dan liegen dat je het wel wilt.

Vind je het moeilijk om direct nee te zeggen? Of weet je eigenlijk niet zo goed of je iets wel of niet wilt? Neem dan gewoon iets langer de tijd om over je antwoord na te denken. Het is helemaal niet gek om tegen iemand te zeggen: ‘Ik kom hier morgen op terug.’ Zo geef je jezelf de ruimte om na te denken over wat je wilt en kun je een keuze maken die voor jou goed is.

Tip: Wil je meer tips over het aangeven van je grenzen? Lees dan ook: Leren grenzen aangeven – 8 tips bij grenzen stellen

4. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ben je bang voor de reactie van de ander als je nee zegt? Probeer dan eens te bedenken wat het ergste is dat er kan gebeuren. Misschien dat iemand boos op je wordt of teleurgesteld in je is? Maar ben jij dat ook niet op/in jezelf op het moment dat je ja zegt terwijl je nee wilt zeggen?

Probeer de ander in dit geval niet zo veel macht te geven. Wordt iemand boos op je? Dat mag. Net als dat jij boos mag worden. Ben je bang dat iemand je uit diens leven verbant omdat je een keer nee zegt? Dan kun je jezelf afvragen waarom je überhaupt bevriend bent met die persoon. Want als jij niet voor jezelf mag kiezen en niet jezelf mag zijn, wat is die relatie dan eigenlijk waard?


Stoppen met people pleasing

Ben jij een people pleaser en vind je het lastig om nee te zeggen en voor jezelf op te komen? Dan kan dat je leven behoorlijk lastig maken. Met de tips in dit artikel kun je leren om jezelf op de eerste plaats te zetten en niet langer te doen wat anderen van je willen, omdat je bang bent dat ze anders boos op je worden. Begin hierbij met het zetten van kleine stappen en wordt niet boos op jezelf als je toch een keer ja zegt terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen. Het is lastig en het kost tijd om te veranderen. Gun jezelf die tijd en blijf lief voor jezelf.


Wil je geen people pleaser meer zijn en heb je begeleiding nodig om ermee te stoppen?

Lukt het je niet om je gedrag zelf aan te pakken of vind je het prettiger om dit samen met iemand te doen? Dan zou een coach je kunnen helpen. Je kunt hiervoor online naar een coach bij jou in de buurt zoeken of voor coaching door Project Zelf kiezen.

Bij Project Zelf kun je door middel van wandelcoaching werken aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen, als je in Noord-Holland (regio Medemblik, Hoorn, Alkmaar) woont. Woon je niet in die regio? Dan is het mogelijk om door middel van online coaching met jezelf aan de slag te gaan. Samen kunnen we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat je minder behoefte krijgt om mensen te pleasen en meer voor jezelf leert kiezen. Ben je benieuwd wat Project Zelf voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan of neem contact op voor meer informatie.


Misschien vind je dit ook interessant

2023 © Copyright: